Asides

Bezoek aan 316 CoffeeHouse

316 CoffeeHouseDe eerste week van oktober zijn we 4 dagen in Kitengela geweest en hebben de 316 CoffeeHouse op de nieuwe lokatie bezocht. Het was goed om tijd te besteden met Dickens en Patricia en te ervaren hoe ze hard werken om op deze nieuwe locatie hun business tot een succes maken. Samen met hen konden we ze weer een stap verder helpen met een aanvullende barista training en praktisch business advies.

Tijdens ons bezoek hebben we gezien  welke positieve impact het werk van de Coffee Foundation heeft op leefomstandigheden en de ontwikkeling van mensen. Eén gezin kan leven van de opbrengst van hun eigen bedrijf, waardoor ze familie kunnen helpen en de lokale community beïnvloeden. En een lokale koffieboer heeft een nieuw afzet kanaal gekregen om zijn eindproduct af te zetten tegen hogere marges.

Balozi road

316 CoffeeHouse Balozi RoadDe nieuwe shop van 316CoffeeHouse in Kenia is gevestigd aan de Balozi Road.Dit is een zijstraat van de hoofdweg waaraan de stad Kitengela ligt. Deze hoofdweg loopt van de hoofdstad Nairobi naar Tanzania. De shop zit een 500 meter de straat in vanaf de hoofdweg in het centrumgebied. Balozi Road is een drukke toegangsweg tot een woon- en werkgebied ten oosten van het centrum van Kitengela. Ook aan Balozi Road zelf zijn veel appartementen complexen en bedrijven gevestigd, waardoor er veel mensen bij de shop langs komen.

Koffie en Lunch

Dickens en Patricia werken beiden in de shop. Vaak zijn ze er samen. Patricia bereid vooral de lunches: Rijst, bonen, patat en/of salade. Soms bestellen klanten uit de directe omgeving een lunch die dan bezorgd wordt door Dickens. Dickens legt zich toe op het bereiden van koffie, thee en het maken van verse sapjes. Op de momenten dat wij in de shop waren was het er een drukte van belang. Het was goed om mee te maken dat er continu klanten aanwezig zijn die genieten van hun koffie of thee en een lunch gebruiken.

latte macchiatioLatté Macchiato

Tussen de bedrijven en drukte door was er ook nog tijd om Dickens nog wat verder te trainen in het verbeteren van de koffie kwaliteit. Ondanks dat hij heel consequent is het toepassen wat hij maart vorig jaar van mij geleerd heeft, was hij heel gretig om mee te leren en zijn vaardigheden te verbeteren. Omdat veel klanten nog geen frequente koffiedrinkers zijn, wordt er veel Latté gedronken. En wat is er dan mooier om van deze veel gevraagde drank een mooie Latté Macchiato te kunnen maken.  En als je het trucje kent, is het heel makkelijk. De klanten die in de shop waren bij het oefenen, wilden meteen de eerste Latté Macchiato van Dickens proeven en bestelden er meteen twee!

Business Opportunities

Samen met Dickens hebben we ook gekeken hoe we de business kunnen laten groeien door meer klanten aan te trekken. Een belangrijke verbetering zou zijn om vanaf de weg beter zichtbaar te zijn, door grotere naamborden op de gevel en een stoepbord aan de kant van de weg. Omdat internet een belangrijk communicatie medium is in Kenia, maar nog lang niet overal beschikbaar is het aanbieden van WIFI in de shop een goede klanten-trekker. Samen hebben we de mogelijkheden onderzocht en uitgewerkt om deze beide te realiseren.

Een hele mooie kans op extra klanten is het aantrekken van mensen door het integreren van een M-pesa mobile money service in de shop. Een M-pesa service punt is altijd een mensen trekker. Hierdoor komen er veel extra mensen naar de shop om geld te halen of te verzenden. Als ze in de shop zijn maken ze meteen kennis met 316 CoffeeHouse. Een betere PR is bijna niet te bedenken. Een deel van de huur van de shop kan betaald worden door M-Pesa, waardoor het mes aan twee kanten snijdt.

Lokale koffie

mbuni coffee farm

Sinds enige tijd schenkt 316 CoffeeHouse de lokale All Seasons koffie die geproduceerd wordt op de MBuni Coffee Farm, net ten noorden van Nairobi. Een goede en echt Keniaanse single origin koffie tegen een schappelijke prijs. Voor ons een goede reden om tijdens onze reis deze farm samen met Dickens te bezoeken. MBuni farm verbouwd en produceert koffie tot een kwalitatief goed eindproduct: Gebrande koffie. Het was goed om de farm te bezoeken en de relatie te verbeteren. Het management van de farm is echt heel blij met de directe klantenrelatie die ze hebben met de koffiebar. Ze houden ze meer geld over aan het direct leveren hun gebrande koffie aan horeca, dan dat ze groene bonen leveren aan andere branders of voor de export.

Economische impact

Tijdens ons bezoek hebben we  duidelijk mogen zien  welke positieve impact het werk van de Coffee Foundation heeft op leefomstandigheden en de ontwikkeling van mensen. Eén gezin kan al leven van de opbrengt van hun bedrijf, waardoor ze familie kunnen helpen en de lokale community beïnvloeden. En een lokale koffieboer wordt geholpen, omdat hij een nieuw afzetkanaal gekregen heeft door zijn eindproduct tegen hogere marges direct te leveren aan 316 CoffeeHouse.

Sponsor actie

Op 11 juli stonden we met Stichting Coffee Foundation op de zomerbraderie in Nijkerk voor een sponsoractie. We hebben geld ingezameld voor de verhuizing en inrichting van het nieuwe pand van 316 CoffeeHouse in Kenia.

We hebben de Zomerbraderie Nijkerkbezoekers van de markt vers gemaakte koffie aangeboden. Toepasselijker kan toch niet. De winst die verdiend is met de verkoop van koppen verse koffie komt ten goede aan het project.

Moving Coffee was bereid om de hele middag en avond op de braderie te staan en verse koffie te maken voor de klanten en voorbijgangers die zin hadden in een kop koffie. Veel mensen werden aangesproken en vonden het initiatief van de stichting geweldig en wilden daarom wel genieten van een goede kop koffie.

Sponsor project

We hebben € 140,- omzet behaald waarvan meer dan de helft naar het project gaat (nadat er € 60,- betaald is voor het staangeld).

316 found new locatie

Dickens Owina from 316 Coffee House in Kitengela near Nairobi in Kenya has found a new location for his coffee shop. At 500 meters from the main shop is a suitable shop available. The shop offers plenty of space and there is running water. Because the location is right off the main street, many people come along and the visibility is good.

The shop is located on Balozi road near to Leleshwa Inn, a well-known hotel in Kitengela

316 heeft nieuwe locatie gevonden

Dickens Owina van de 316 Coffee House in Kitengela nabij Nairobi in Kenya heeft een nieuwe locatie gevonden voor zijn koffiebar. Op een 500 meter van de hoofdstraat is een geschikte shop beschikbaar. De shop biedt voldoende ruimte en er is stromend water aanwezig. Omdat de locatie vlak bij de hoofdstraat is, komen er veel mensen langs en is de zichtbaarheid goed.

De Shop ligt aan Balozi road vlak bij Leleshwa Inn, een goed bekend staand hotel in Kitengela.

 

 

 

Koffiebars voor Afrikanen doel coffee foundation

Coffee Foundation een stichting opgezet om ondernemers in derde-wereld-landen te helpen met het starten van een koffiebar. We geven graag praktische hulp en advies om mensen te helpen in hun eigen omgeving een bestaan op te bouwen. Deze bewogenheid voor de medemens in ontwikkelingslanden combineren we met onze passie voor koffie.

Coffee Foundation

Stichting Coffee Foundation helpt ondernemers in derde-wereld-landen een koffiebar te starten en te exploiteren als hun eigen bedrijf.

Wij geven ondersteuning in het totale proces van het eerste idee tot en met de realisatie. We zoeken naar de juiste (christen)ondernemer, een geschikte locatie, voorzien de bar van een goede koffiemachine, geven praktische hulp en training, en geven financiële hulp aan de startende ondernemer. Ook tijdens de exploitatie van de koffiebar blijft Stichting Coffee Foundation met raad en daad naast de ondernemer staan.

Wij doen dit door ondernemers de kans te geven een succesvolle horecaonderneming te starten en uit te bouwen, waardoor zij zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien; om de lokale economie te stimuleren en werkgelegenheid voor meer mensen in hun regio te creëren.

Koffiebar                                 

Een koffiebar is een ideale, laagdrempelige gelegenheid voor mensen om iets te eten en te drinken en daarbij andere mensen te ontmoeten, relaties te bouwen en zo de onderlinge betrokkenheid te vergroten. En het is een mooie plek om ongedwongen de liefde van Jezus te delen met bezoekers.

Activiteiten

Op dit moment heeft de stichting 1 koffiebar gerealiseerd in Kitengela vlakbij Nairobi, de hoofdstad van Kenia. De “316 Coffee House” (een verwijzing naar Johannes 3 vers 16) wordt sinds maart 2014 gerund door Dickens en Patricia Owina en nu, na een klein jaar begint de bar goed te draaien en is het bijna winstgevend. Naast een paar giften hebben we er zelf veel geld in gestopt. We hebben zelf een espressomachine aangeschaft en geëxporteerd naar Kenia. We wilden eerst ervaren of het plan haalbaar is en leren van een eerste project, voordat we alles officieel maakten in een stichting en sponsoren zouden gaan zoeken.

Nu deze ene bar een succes is, willen we nog meer ondernemers in Kenia en in de toekomst in andere ontwikkelingslanden helpen bij de start van hun bedrijf.

Zie artikel op Blik op Zeewolde: http://blikopzeewolde.nl/koffiebars-voor-afrikanen-doel-coffee-foundation/

Instruction at last day

Woensdag 25/12/15
Als we rond 10 uur bij de shop komen is de elektricien al klaar, zit er een degelijke nieuwe stekker aan de machine en is er een bijbehorende contactdoos geïnstalleerd boven de bar. Met een verlengsnoer kunnen de oude nog gebruiken voor overige apparatuur.
We sluiten de machine aan en starten hem op. Alles blijkt goed te werken en als hij warm is kunnen we koffie maken. Dickens blijkt een goede en leergierige leerling. Hij maakt veel aantekeningen. Maar na twee uur is hij behoorlijk overdonderd door alle informatie en mogelijkheden.
Na de lunch gaan Alida en ik nog boodschappen doen voor de laatste benodigdheden zodat ze ook echt kunnen gaan verkopen en geef ik Dickens de opdracht om gewoon lekker te gaan oefenen en veel koffie te maken.
Wij kopen ondertussen van alles van suiker, melk tot een blender/juicer e.d. Als we bij de kassa staan en bijna alles hebben afgerekend valt de stroom uit. Als het stroom terug is, blijkt het kassasysteem gecrashed te zijn. Na een half uur besluiten ze de winkel te sluiten. Veel klanten lopen weg en laten hun boodschappen achter bij de kassa. Uiteindelijk duurt het anderhalf uur voordat er weer afgerekend kan worden.
We leren Dickens nog melk te schuimen als we weer bij de shop zijn en delen koffie uit aan de overige ondernemers in de andere shops van het blok. Om 5 uur haasten we ons naar het Hotel om vervolgens om 19.15 met een tuctuc richting Wycliff en Irene te gaan. Nu hebben we private rit en zijn de kosten aanzienlijk hoger dan een taxi rit, wat inhoud € 2,-. Normaal zou dat € 1,50 zijn, maar wij weten de weg niet zo goed en hij moet ergens omdraaien en terug gaan voordat we de juiste inrit vinden naar het achterland. Ondanks dat het donker is weten we het huis van Wycliff te vinden. Na een goede maaltijd en dito gesprek, gaan we weer terug naar het hotel, met een taxi. Het blijkt dezelfde taxi chauffeur te zijn die de machine naar de shop gebracht heeft en ons ook morgenvroeg om 5.30 naar het vliegveld zal brengen. Allemaal vriendjes van vriendjes en bekenden van elkaar….
We duiken vroeg in bed voor onze laatste en korte nacht in Kitengela.
Ik kan de slaap niet vatten. Zal het allemaal goed komen? Zal Dickens het redden? Er is nog veel extra geld in gegaan en er moet nog meer bij voor licenties en stoelen. Heer, U moet het doen, het is nu uit onze handen. Wij hebben gezaaid, Dickens en Patrica zullen water geven, maar U moet het laten groeien. Ik geef het project terug aan Jezus en val in slaap.

IMG_3021 IMG_3022 IMG_3030 IMG_3032

Building counter & plumbing

Dinsdag 24/02/15

Dinsdag hebben we hard gewerkt aan de inrichting van de koffiebar. Dickens had al vroeg in de ochtend een timmerman weten te vinden om de ‘bar’ te maken voor de koffie machine en blender. We hadden al bedacht om het van pallets te doen, dus Dickens had op maandag drie pallets gekocht en samen hadden we bedacht hoe we het zouden doen. Hoe hoog en waar precies etc.

We doen in de ochtend ff rustig aan en komen rond 10 uur aan bij de koffieshop nadat we zelf een tuctuc hadden geregeld aan de kant van de hoofdweg. Als je een ritje over de hoofdweg doet in ee tuctuc danis het een publieke taxi service en kost het 20 KES (dat is € 0,20) per persoon. Dus een goede optie ipv 15 minuten lopen.
Het blijkt dat de timmerman twee pallets ingekort heeft waar door de hoogte van de bar ongeveer 60 cm zou worden, en dat terwijl we hadden bedacht dat het 85 cm zou worden. Zucht! Om toch de pallets te kunnen gebruiken besluiten we om ze als tafeltjes te gebruiken door ze aan de muur vast te maken en poten onder te zetten. Ze zijn er slordig in elkaar gezet, maar het zal wel in dezelfde stijl zijn als de bar. We overleggen nog even en besluiten nog 1 pallet te halen voor € 3,- en nog wat hout voor de poten en bevestiging aan de muur. De timmerman, nou ja Beun de haas, kan dan verder.
Dickens en ik gaan naar de houthandel en Alida naar Patricia om samen met haar wat kleertjes te kopen voor de op komst zijnde baby. We zoeken wat palen uit en brengen die lopend op onze schouder naar de shop en overleggen weer hoe we het willen hebben.
Na de lunch doe Dickens en ik nog wat meer inkopen zoals een kraan voor de aansluiting van de machine, slang voor de afvoer en de benodigde pallet. We hebben besloten dat de afvoer van de machine eerst wel middels een emmer kan, en kijken ergens naar een oude emmer. De man wil er € 7,- voor hebben wat wij uiteraard niet willen geven.
Als we even later bij de shop zijn, staat er ineens een emmer. God voorziet! Al is het alleen maar in een emmer! Ik maak er een les van voor Dickens en we krijgen een gesprek met de timmerman over Jezus. Ook de Timmerman besluit een emmer aan Dickens te geven.
Aan het eind van de dag is het timmerwerk klaar. Beetje scheef hier en daar en niet allemaal even netjes, maar wel stevig. De timmerman krijgt € 10,- voor een lange dag werken en wachten. En dan komt de loodgieter om de wasbak te installeren. Elke shop hoort bij wet uitgerust te zijn met stromend water en een wasbak, dus de verantwoordelijkheid van de huisbaas en ook de aansluiting is op zijn kosten. Wij hoeven alleen de extra materialen te betalen voor het verlengen van de leidingen en het plaatsen van een extra kraan, kosten uiteindeljk € 4,50. Het loodgieterswerk gaat op zijnAfrikaans, voor de waterleidinggebruiken ze kunststof pijp die ze aan elkaar smelten , een mooi en snel systeem. Voor de afvoer gebruiken ze een een vuurtje van kranten om de buizen in elkaar te kunne schuiven en te buigen. Mofjes en hoekjes zij zo overbodig.
Na het eten bij Dickens en Patricia in hun kamer, brengen we nog de machine naar de shop met een taxi. We sluiten het water allemaal aan en en spoelen het waterfilter door. Morgen vroeg komt de elektricien om de elektra aan te passen zodat we de machine aan kunnen sluiten.
Een lange dat van hard werken en met veel resultaat!

IMG_2992 IMG_1984 IMG_1982

Signing the Contract

Maandag 22/2/15
Vandaag staat in het teken van het tekenen van het huurcontact voor de locatie waar de koffieshop zal komen. Ik vind dat erg spannen, omdat we nu verplichtingen aangaan. Nu komt het aan op geloof en vertrouwen. Als weterugkijken op de afgelopen dagen zien we duidelijk Gods hand in de ontwikkelingen en hoe Hij ons leidt en stuurt door de beslissingen vanuit ons hart. Dus ook voor vandaag leggen we de zaken in Gods hand en vertrouwen Hem voor de juiste keuzes en leiding.

We moeten eerst geld halen om een aanbetaling te doen en de eerste maand huur te voldoen. Bij de vierde bank is de ATM ons goed gezind en kunnen we met Dickens naar de zaakwaarnemer van de eigenaar om het contract te regelen. Het contract moet nog ingevuld worden en we gaan uiteindelijk zelf het geld storten bij een bank, om het geld bij de eigenaar te krijgen. Maar dan is het ook geregeld en kan Dickens aan de slag met het regelen van de loodgieter, elektriciën en maken van de bar en balie. Hij is optimistisch en verwacht dat we de machine morgen of uiterlijk woensdag kunnen installeren.
Vanmiddag hebben we een afspraak met Bischop Mark Kariuki, het hoofd van de Deliverance church in Kenia. Op aangeven van Jaap Dieleman heb ik contact met hem gezocht voor hulp voor het bemannen van een bestuur en meer jonge mensen die een business willen starten. Wycliff gaat met ons mee, zodat Mark en hij ook elkaar leren kennen.
De auto van Wycliff blijkt stuk te zijn en om 12.00 uur moet hij nog wat anders regelen. Uiteindelijk lukt het om auto met chauffeur te krijgen en rijden we rond hal twee richting Nairobi. Het zal krap worden om op tijd te zijn, wat dan ok niet lukt door het verkeer. De laatste driehonderd meter staan volledig vast en we komen niet meer voorruit. We besluiten om te gaan lopen.
We komen uit bij het gebouw van de Keniase koffie corporatie waar Mark kantoor houdt. Een oud fabrieks pand waar vroeger alle Keniase koffie werd bewerkt, verpakt en op transport gezet naar de havenstad Mombassa. Het kantoor van Mark is een schril contrast met het gebouw: Groots,  pompeus en indrukwekkend.

We hebben een goede meeting, Mark helpt ons aan contacten en is geïnteresseerd in het model van de koffie foundation. Hij is bereid om onze visie op zijn leidersmeeting te presnteren. We geloven voor meer open deuren.

Als we klaar zijn moeten we nog koffie oppikken van Rockbern, we hebben 6 kilo koffie besteld voor Dickens om een maand koffie van te schenken. Uiteindelijk lukt dat na 20 min. wachten en zoeken in de omgeving, we ontmoeten Peter van Rockbern weer en nemen de koffie van hem over.
Rond zes uur zijn we weer in Kitengela in het hotel. Het was een vruchtbare, maar wel spannende dag, we hebben veel extra uitgaven gedaan. We kunnen alleen maar vertrouwen dat het ook vrucht zal dragen. Als we wat berichtjes krijgen van Dickens worden we bemoedigd, hij heeft veel bereikt in de voorbereidingen voor de inrichting van de bar en is optimistisch over de installatie van de machine.

IMG_2977