Site seeing for the Coffee Shop

Dec. 6th 2013

Vanmorgen gaan we wat rondijden om Kitengela te bekijken en locaties te bezoeken waar mogelijk de coffee shop gevestigd kan worden. Maar eerst constateer ik dat het internet niet meer werkt. Vannacht kwam er nog een mail binnen hoorde ik, maar nu geen internet. Beneden lijkt de centrale router wel te werken, alhoewel het met mijn telefoon dan weer niet werkt. Ik geef bij de receptie aan dat het niet werkt en dat er een configuratiefout in de routers zit. Ze gaan kijken wat ze kunnen doen.
Wycliff pikt mij om 9.00 op en we rijden een km of 10 over de hoofdweg, het hele gebied is Kitengela en daar zullen veel huizen gebouwd worden de komende jaren. Hier en daar wordt al gebouwd aan huizen en scholen. Als we omkeren gaan we even later van de weg af om in een woonwijk te kijken. Hiet staan al veel nieuwe huizen en worden nog veel huizen gebouwd. Een hectare grond kost rond de € 8.000.- euro en een gemiddeld huis met drie slaaplamers rond de € 35.000,- (als je hem zelf bouwt). Het is voornamelijk de middelklasse met een baan in Nairobi die hiet gaat wonen. De middenklassen omvat zo’n 15% van de bevolking.
De wijk grenst aan de spoorbaan en er zijn al twee stations gerealiseerd, dus men kan eenvoudig en goedkoop met de trein naar Nairobi. Ook hier blijkt weer dat dit gebied in ontwikkeling is. Alleen is het aantal banen ngo te beperkt en verdwijnt er nog te veel geld door corruptie in de zakken van rijke politici.
Dan gaan we verschillende mogelijke locaties voor de coffeeshop bekijken. We kijken eerst in een nieuw winkelcentrum een beetje buiten het centrum, aan de hoofdweg en dichtbij de nieuw te ontwikkelen bouwgebieden. Er zijn verschillende ruimtes beschikbaar. Niet te duur en redelijk van omvang. Het centrum heeft zelf schone toiletten en beveiliging. Ook op de begane grond naast de ingang is nog een ruimte. De beveiligingsman geeft aan dat er regelmatig mensen komen vragen of er drinken en koffie te koop is in het centrum. Het lijkt een ideale plek om vooral forensen en jongeren uit de nieuwe wijken te trekken. Ze hebben echter wel vervoer nodig om er te komen omdat het wat buiten het centrum ligt (dat is wellicht een kwestie van tijd als het centrum zich uitbreidt).
Dan kijken we in het centrum in een nieuw gebouw op de begane grond. Het gebouw ligt aan de hoofdweg en de ruimte aan de zijkant van het gebouw. Een mooie locatie en een mooie ruimte met een eigen toilet. De prijs is echter het dubbele van de vorige locatie.
We zien nog wat andere opties, de een wat beter geschikt dan de andere. De laatste die we bekijken is zo’n typisch Afrikaans winkel gebouwtje aan de hoofdweg. De ruimte en de locatie zijn wel OK, maar de omgeving en uitstraling is minder. Het is heel belangrijk om te bepalen welk publiek je wilt trekken! We bespreken dat we er eens aan moeten rekenen en vooral ook voor moeten bidden. God weet de plek al lang en Hij moet hem ons aanwijzen.
Vanmiddag bereidt Wycliff de dankdienst van vanavond voor, zodat ik ff een tijdje voor mezelf heb. Ik zit nu lekker in de tuin te typen met een klein beetje internet bereik op met Ipad. Ik maak nog een afspraak met Daniel Gichana, door Zondagavond en bevestig de afspraak van maandagmiddag bij de Methodisten. Vooral die laatste ben ik wel heel benieuwd naar.

IMG_1834

IMG_1831

IMG_1828

IMG_1829