Rockbern & Mbuni Coffee Estate

Zaterdag 21/2/15

Vandaag hebben we veel te doen en het is niet duidelijk hoeveel tijd we hebben. We hopen naar een koffie plantage te kunnen gaan, maar dat kan alleen als de activiteiten in de ochtend voorspoedig lopen. We staan vroeg op en hopen tussen 7 en 8 een huurauto te krijgen. Rond 8 uur is Wycliff met Moses bij het hotel om de huurauto te brengen. Rond negen uur rijden we met het waterfilter achter in de auto samen met Dickens en zijn vrouw richting Nairobi. Dickens is mijn navigator en helpt mij om links te blijven rijden. Het eerste stuk is wat onwennig maar al snel went het aardig.

Als eerste gaan we naar een winkel om de aansluit materialen voor het waterfilter te halen. Dat lukt gelijk in de eerste winkel, zodat we meteen door kunnen rijden naar Rockburn. Rockburn is een koffie producent en leverancier. Ze hebben eigen plantages en een fabriek met branderij. Tevens hebben ze een eigen koffiebar franchise keten.
We ontmoeten de huidige directeur eigenaar, de kleinzoon van de oprichter. Hij verteld enthousiast over zijn bedrijf en hun product en hoe ze werken aan een koffie cultuur in Kenia. Hij is enthousiast over ons verhaal en is er van overtuigd dat het een haalbaar initiatief is. Verder geeft hij aan wat hij voor 316 CoffeeHouse kan doen en dat ze volgende maand starten met een vierweekse Barista training.
Helaas kunnen we vandaag niet terecht bij hun koffieplantage of fabriek, maar telefonisch weet hij wat te regelen bij een bevriende koffieboer, we kunnen daar in de middag al terecht en de plantage is dichtbij Nairobi!
Na een stevige rit door Nairobi met veel verkeer en een drie kilometer over een slechte ‘dirt road’ komen we op de plantage, de Mbuni Coffee Estate. Het is heel warm en de zon brand behoorlijk. Het blijkt een biologische plantage te zijn met een eigen fabriek, ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en maken hun eigen biologische mest. We zien het totale proces van nieuwe aanplant, cherry picking tot de gebrande koffiebonen. Helaas is het buiten het oogstseizoen, waardoor we het grotendeels met de verhalen moeten doen en ons een voorstelling moeten maken van verschillende onderdelen. Maar de enthousiaste gids start voor ons zelfs de pulpmachine en gooit een paar handen vol bonen in de machine, zodat we het selectie proces van de lichte, zware, grote en kleine bonen kunnen zien.
Het is mooi om het hele productie proces in het echt te kunnen zien. Ze wassen hier de bonen en laten ze daarna drogen, om na 14 dagen de hoornschil er af te kraken. Uiteindelijk levert dat kwaliteitsbonen op die geselecteerd zijn op verschillende formaten en als single estate verkocht worden. Dickens is zo enthousiast over wat hij gezien heeft dat hij in de oogsttijd nog een keer terug wil gaan. Kijk, daar deden we het (ook) voor, er is weer een Barista geboren!
Na dit bezoek moet ik mij weer door het verkeer in Nairobi wringen waarna we rond zes uur weer in Kitengela zijn en nog met zijn vieren ergens gaan eten. Volgens Wycliff ben ik nu een Keniaan, ik heb het verkeer in downtown Nairobi overleeft! Ik zelf ben meer enthousiast over wat we allemaal gedaan hebben en bereikt hebben vandaag!

IMG_2888IMG_2898IMG_2906

Een gedachte over “Rockbern & Mbuni Coffee Estate”

  1. Wat interessant allemaal weer! Geweldig om zo te mogen reizen /werken! Veel zegen en plezier verder daar!

Reacties zijn gesloten.