Instruction at last day

Woensdag 25/12/15
Als we rond 10 uur bij de shop komen is de elektricien al klaar, zit er een degelijke nieuwe stekker aan de machine en is er een bijbehorende contactdoos geïnstalleerd boven de bar. Met een verlengsnoer kunnen de oude nog gebruiken voor overige apparatuur.
We sluiten de machine aan en starten hem op. Alles blijkt goed te werken en als hij warm is kunnen we koffie maken. Dickens blijkt een goede en leergierige leerling. Hij maakt veel aantekeningen. Maar na twee uur is hij behoorlijk overdonderd door alle informatie en mogelijkheden.
Na de lunch gaan Alida en ik nog boodschappen doen voor de laatste benodigdheden zodat ze ook echt kunnen gaan verkopen en geef ik Dickens de opdracht om gewoon lekker te gaan oefenen en veel koffie te maken.
Wij kopen ondertussen van alles van suiker, melk tot een blender/juicer e.d. Als we bij de kassa staan en bijna alles hebben afgerekend valt de stroom uit. Als het stroom terug is, blijkt het kassasysteem gecrashed te zijn. Na een half uur besluiten ze de winkel te sluiten. Veel klanten lopen weg en laten hun boodschappen achter bij de kassa. Uiteindelijk duurt het anderhalf uur voordat er weer afgerekend kan worden.
We leren Dickens nog melk te schuimen als we weer bij de shop zijn en delen koffie uit aan de overige ondernemers in de andere shops van het blok. Om 5 uur haasten we ons naar het Hotel om vervolgens om 19.15 met een tuctuc richting Wycliff en Irene te gaan. Nu hebben we private rit en zijn de kosten aanzienlijk hoger dan een taxi rit, wat inhoud € 2,-. Normaal zou dat € 1,50 zijn, maar wij weten de weg niet zo goed en hij moet ergens omdraaien en terug gaan voordat we de juiste inrit vinden naar het achterland. Ondanks dat het donker is weten we het huis van Wycliff te vinden. Na een goede maaltijd en dito gesprek, gaan we weer terug naar het hotel, met een taxi. Het blijkt dezelfde taxi chauffeur te zijn die de machine naar de shop gebracht heeft en ons ook morgenvroeg om 5.30 naar het vliegveld zal brengen. Allemaal vriendjes van vriendjes en bekenden van elkaar….
We duiken vroeg in bed voor onze laatste en korte nacht in Kitengela.
Ik kan de slaap niet vatten. Zal het allemaal goed komen? Zal Dickens het redden? Er is nog veel extra geld in gegaan en er moet nog meer bij voor licenties en stoelen. Heer, U moet het doen, het is nu uit onze handen. Wij hebben gezaaid, Dickens en Patrica zullen water geven, maar U moet het laten groeien. Ik geef het project terug aan Jezus en val in slaap.

IMG_3021 IMG_3022 IMG_3030 IMG_3032