Building counter & plumbing

Dinsdag 24/02/15

Dinsdag hebben we hard gewerkt aan de inrichting van de koffiebar. Dickens had al vroeg in de ochtend een timmerman weten te vinden om de ‘bar’ te maken voor de koffie machine en blender. We hadden al bedacht om het van pallets te doen, dus Dickens had op maandag drie pallets gekocht en samen hadden we bedacht hoe we het zouden doen. Hoe hoog en waar precies etc.

We doen in de ochtend ff rustig aan en komen rond 10 uur aan bij de koffieshop nadat we zelf een tuctuc hadden geregeld aan de kant van de hoofdweg. Als je een ritje over de hoofdweg doet in ee tuctuc danis het een publieke taxi service en kost het 20 KES (dat is € 0,20) per persoon. Dus een goede optie ipv 15 minuten lopen.
Het blijkt dat de timmerman twee pallets ingekort heeft waar door de hoogte van de bar ongeveer 60 cm zou worden, en dat terwijl we hadden bedacht dat het 85 cm zou worden. Zucht! Om toch de pallets te kunnen gebruiken besluiten we om ze als tafeltjes te gebruiken door ze aan de muur vast te maken en poten onder te zetten. Ze zijn er slordig in elkaar gezet, maar het zal wel in dezelfde stijl zijn als de bar. We overleggen nog even en besluiten nog 1 pallet te halen voor € 3,- en nog wat hout voor de poten en bevestiging aan de muur. De timmerman, nou ja Beun de haas, kan dan verder.
Dickens en ik gaan naar de houthandel en Alida naar Patricia om samen met haar wat kleertjes te kopen voor de op komst zijnde baby. We zoeken wat palen uit en brengen die lopend op onze schouder naar de shop en overleggen weer hoe we het willen hebben.
Na de lunch doe Dickens en ik nog wat meer inkopen zoals een kraan voor de aansluiting van de machine, slang voor de afvoer en de benodigde pallet. We hebben besloten dat de afvoer van de machine eerst wel middels een emmer kan, en kijken ergens naar een oude emmer. De man wil er € 7,- voor hebben wat wij uiteraard niet willen geven.
Als we even later bij de shop zijn, staat er ineens een emmer. God voorziet! Al is het alleen maar in een emmer! Ik maak er een les van voor Dickens en we krijgen een gesprek met de timmerman over Jezus. Ook de Timmerman besluit een emmer aan Dickens te geven.
Aan het eind van de dag is het timmerwerk klaar. Beetje scheef hier en daar en niet allemaal even netjes, maar wel stevig. De timmerman krijgt € 10,- voor een lange dag werken en wachten. En dan komt de loodgieter om de wasbak te installeren. Elke shop hoort bij wet uitgerust te zijn met stromend water en een wasbak, dus de verantwoordelijkheid van de huisbaas en ook de aansluiting is op zijn kosten. Wij hoeven alleen de extra materialen te betalen voor het verlengen van de leidingen en het plaatsen van een extra kraan, kosten uiteindeljk € 4,50. Het loodgieterswerk gaat op zijnAfrikaans, voor de waterleidinggebruiken ze kunststof pijp die ze aan elkaar smelten , een mooi en snel systeem. Voor de afvoer gebruiken ze een een vuurtje van kranten om de buizen in elkaar te kunne schuiven en te buigen. Mofjes en hoekjes zij zo overbodig.
Na het eten bij Dickens en Patricia in hun kamer, brengen we nog de machine naar de shop met een taxi. We sluiten het water allemaal aan en en spoelen het waterfilter door. Morgen vroeg komt de elektricien om de elektra aan te passen zodat we de machine aan kunnen sluiten.
Een lange dat van hard werken en met veel resultaat!

IMG_2992 IMG_1984 IMG_1982