Bezoek aan 316 CoffeeHouse

316 CoffeeHouseDe eerste week van oktober zijn we 4 dagen in Kitengela geweest en hebben de 316 CoffeeHouse op de nieuwe lokatie bezocht. Het was goed om tijd te besteden met Dickens en Patricia en te ervaren hoe ze hard werken om op deze nieuwe locatie hun business tot een succes maken. Samen met hen konden we ze weer een stap verder helpen met een aanvullende barista training en praktisch business advies.

Tijdens ons bezoek hebben we gezien  welke positieve impact het werk van de Coffee Foundation heeft op leefomstandigheden en de ontwikkeling van mensen. Eén gezin kan leven van de opbrengst van hun eigen bedrijf, waardoor ze familie kunnen helpen en de lokale community beïnvloeden. En een lokale koffieboer heeft een nieuw afzet kanaal gekregen om zijn eindproduct af te zetten tegen hogere marges.

Balozi road

316 CoffeeHouse Balozi RoadDe nieuwe shop van 316CoffeeHouse in Kenia is gevestigd aan de Balozi Road.Dit is een zijstraat van de hoofdweg waaraan de stad Kitengela ligt. Deze hoofdweg loopt van de hoofdstad Nairobi naar Tanzania. De shop zit een 500 meter de straat in vanaf de hoofdweg in het centrumgebied. Balozi Road is een drukke toegangsweg tot een woon- en werkgebied ten oosten van het centrum van Kitengela. Ook aan Balozi Road zelf zijn veel appartementen complexen en bedrijven gevestigd, waardoor er veel mensen bij de shop langs komen.

Koffie en Lunch

Dickens en Patricia werken beiden in de shop. Vaak zijn ze er samen. Patricia bereid vooral de lunches: Rijst, bonen, patat en/of salade. Soms bestellen klanten uit de directe omgeving een lunch die dan bezorgd wordt door Dickens. Dickens legt zich toe op het bereiden van koffie, thee en het maken van verse sapjes. Op de momenten dat wij in de shop waren was het er een drukte van belang. Het was goed om mee te maken dat er continu klanten aanwezig zijn die genieten van hun koffie of thee en een lunch gebruiken.

latte macchiatioLatté Macchiato

Tussen de bedrijven en drukte door was er ook nog tijd om Dickens nog wat verder te trainen in het verbeteren van de koffie kwaliteit. Ondanks dat hij heel consequent is het toepassen wat hij maart vorig jaar van mij geleerd heeft, was hij heel gretig om mee te leren en zijn vaardigheden te verbeteren. Omdat veel klanten nog geen frequente koffiedrinkers zijn, wordt er veel Latté gedronken. En wat is er dan mooier om van deze veel gevraagde drank een mooie Latté Macchiato te kunnen maken.  En als je het trucje kent, is het heel makkelijk. De klanten die in de shop waren bij het oefenen, wilden meteen de eerste Latté Macchiato van Dickens proeven en bestelden er meteen twee!

Business Opportunities

Samen met Dickens hebben we ook gekeken hoe we de business kunnen laten groeien door meer klanten aan te trekken. Een belangrijke verbetering zou zijn om vanaf de weg beter zichtbaar te zijn, door grotere naamborden op de gevel en een stoepbord aan de kant van de weg. Omdat internet een belangrijk communicatie medium is in Kenia, maar nog lang niet overal beschikbaar is het aanbieden van WIFI in de shop een goede klanten-trekker. Samen hebben we de mogelijkheden onderzocht en uitgewerkt om deze beide te realiseren.

Een hele mooie kans op extra klanten is het aantrekken van mensen door het integreren van een M-pesa mobile money service in de shop. Een M-pesa service punt is altijd een mensen trekker. Hierdoor komen er veel extra mensen naar de shop om geld te halen of te verzenden. Als ze in de shop zijn maken ze meteen kennis met 316 CoffeeHouse. Een betere PR is bijna niet te bedenken. Een deel van de huur van de shop kan betaald worden door M-Pesa, waardoor het mes aan twee kanten snijdt.

Lokale koffie

mbuni coffee farm

Sinds enige tijd schenkt 316 CoffeeHouse de lokale All Seasons koffie die geproduceerd wordt op de MBuni Coffee Farm, net ten noorden van Nairobi. Een goede en echt Keniaanse single origin koffie tegen een schappelijke prijs. Voor ons een goede reden om tijdens onze reis deze farm samen met Dickens te bezoeken. MBuni farm verbouwd en produceert koffie tot een kwalitatief goed eindproduct: Gebrande koffie. Het was goed om de farm te bezoeken en de relatie te verbeteren. Het management van de farm is echt heel blij met de directe klantenrelatie die ze hebben met de koffiebar. Ze houden ze meer geld over aan het direct leveren hun gebrande koffie aan horeca, dan dat ze groene bonen leveren aan andere branders of voor de export.

Economische impact

Tijdens ons bezoek hebben we  duidelijk mogen zien  welke positieve impact het werk van de Coffee Foundation heeft op leefomstandigheden en de ontwikkeling van mensen. Eén gezin kan al leven van de opbrengt van hun bedrijf, waardoor ze familie kunnen helpen en de lokale community beïnvloeden. En een lokale koffieboer wordt geholpen, omdat hij een nieuw afzetkanaal gekregen heeft door zijn eindproduct tegen hogere marges direct te leveren aan 316 CoffeeHouse.